Distracție
20 de lucruri extrem de interesante pe care nu le știai despre serialul Vikings (Vikingii)

Fiind inspirat din viața legendarului lider viking Ragnar Lodbrok, serialul istoric Vikingii a debutat în martie 2013 pe History. Serialul Vikingii este scris de englezul Michael Hirst care a publicat cărți istorice precum The Tudors (Dinastia Tudorilor) și Elizabeth.

Inițial, serialul Vikingii trebuia să fie o miniserie, dar datorită succesul pe care l-a avut primul sezon, serialul a fost transformat într-o serie de mai multe sezoane. Melodia din intro-ul serialului Vikingii este 'If I Had a Heart' de Fever Ray. La momentul actual, serialul Vikings este unul dintre cele mai bune seriale istorice ce pot fi vizionate pe platforma Netflix.

Noi urmărim acest serial cu sufletul la gură așa că am decis să facem o listă cu cele mai interesante detalii despre serialul Vikings pe care cu siguranță nu le știați.

Atenție! Acest articol poate conține spoilere.

1. A existat Ragnar Lothbrok în realitate?

'Vikingii' este considerat un serial semi-mitologic deoarece atât Ragnar cât și alte personaje importante ale serialului au fost inspirate din celebra saga islandeză despre Ragnar Lodbrok. Din punct de vedere istoric însă, nu se știe cu certitudine dacă liderul viking Ragnar Lodbrok a existat sau nu.

2. Serialul arată o altă latură a vikingilor.

Creatorul serialului Vikingii, Michael Hirst, a declarat că și-a dorit ca serialul să arate complexitatea poporului viking și faptul că aceștia erau mai mult decât niște cotropitori sălbatici care distrugeau tot ce le stătea în cale. Din anumite puncte de vedere, poporul viking era mai dezvoltat și mai progresist decât multe alte popoare ale vremii.

3. Katheryn Winnick este o luptătoare și în realitate.

Katheryn Winnick, frumoasa actriță care interpretează rolul războinicei Lagertha are centura neagră la Karate și Tae Kwon Do. Mai mult decât atât, actrița are și licență de bodyguard.

4. Semnificația numelui Ragnar Lodbrok este foarte amuzanta.

Numele celebrului lider viking Ragnar Lodbrok are o semnificație foarte haioasă. Primul nume - Ragnar înseamnă 'paznic al cetății', o semnificație cât se poate de banală, dar Lodbrok se traduce prin 'pantaloni păroși'. Termenul Lodbrok se referea probabil la pantalonii din blană de animal care îi protejau pe nordici de vremea capricioasă.

5. De ce își desenau vikingii linii negre în jurul ochilor?

Vikingii foloseau un tip de fard de ochi numit kohl, un fel de pudră neagră făcută din antimoniu (stibiu) pisat, migdale arse, plumb, oxid de cupru, ocru, cenușă, malachit, și Chrysocolla. Aplicarea acestei pudre de jur împrejurul ochilor îi ajuta pe vikingi să prevină îmbolnăvirea ochilor cauzată de soarele puternic.

6. Semnificația tatuajelor lui Rollo.

Tatuajul de pe brațul stâng al vikingului Rollo, fratele lui Ragnar Lothbrok, reprezintă o scenă celebră din mitologia nordică - lupii Hati and Skoll încercând să prindă Soarele și Luna. Tatuajul care acoperă brațul drept, umărul, și pieptul este un fel de tribal format din noduri și împletituri specific scuturilor folosite de luptătorii vikingi.

7. Naționalitatea personajelor din serialul 'Vikings'

Personajele din serialul 'Vikings' nu au o singură naționalitate. Producătorii serialului au decis să creeze un oraș fictiv 'Kattegat' care reprezintă marea ce conectează Norvegia, Suedia și Danemarca. În mitologia nordică, Ragnar Lodbrok era considerat regele Suediei și Danemarcei.

Scenele cu orășelul viking 'Kattegat' au fost filmate in Wicklow County, în apropierea orașului Dublin din Irlanda.

8. Coafurile vikinge

Deși în serialul Vikingii putem vedea o mulțime de împletituri complexe și interesante, din punct de vedere istoric nu avem prea multe informații despre modul în care își prindeau părul războinicii nordici.

Singurele detalii legate de părul vikingilor pe care le-au descoperit istoricii sunt faptul că aceștia aveau barbă și că femeile purtau părul prins la spate. Cel mai probabil, adevărul este undeva la mijloc deoarece vikingii aveau nevoie să poarte coafuri practice și cât mai compacte care să le țină părul strâns sub coifuri.

Dacă îți plac coafurile vikinge, citește articolul nostru 'Coafuri și împletituri frumoase pentru sezonul primăvară-vară'.

9. A existat Lagertha in realitate?

Războinica Lagertha nu este menționată alături de Rangnar Lodbrok în 'Saga lui Ragnar' sau în 'Saga Fiilor lui Ragnar'. Ea apare doar în 'Grammaticus Gesta Danorum' al lui Saxo și există posibilitatea să fie un personaj inventat de acesta.

10. Costumele purtate de personajele serialului 'Vikingii'

Costumele din serialul 'Vikingii' sunt extrem de impresionante și îi fac pe actori să arate autentic. Cu toate acestea, ele nu sunt tocmai corecte din punct de vedere istoric. Războinicii vikingi ar fi purtat mult mai mult echipament de protecție și armură decât poartă personajele din serial.

11. Cine a fost Rollo în realitate?

Personajul Rollo, interpretat de actorul Clive Standen, este bazat pe un viking real pe nume Gaange Rolf sau Hrolf care a cucerit o parte a Franței numită Normandia, sau Tărâmul Nordicilor. Gaange Rolf înseamnă 'Rolf cel Mare', poreclă dobândită în momentul în care vikingul a devenit prea masiv pentru a mai putea călări un cal. Din acel moment, el s-a deplasat mai mult pe jos. Rolo mai este considerat si primul Duce al Normandiei, fiind stră-stră-străbunicul lui William (Wilhelm) Cuceritorul.

12. Limbile moarte folosite în serialul 'Vikings'

Patru limbi moarte diferite au folost folosite în serialul 'Vikings' pentru a obține o variantă cât mai apropiată a limbii pe care o vorbeau vikingii. Anumite bucăți de dialog au fost traduse în anglo-saxonă, latină, nordică veche și limba galică.

13. Echipa serialului 'Vikings' chiar a urcat o corabie pe un deal.

Cu siguranță vă amintiți episodul în care Ragnar invadează Parisul și scena în care acesta decide să mute manual corăbiile de cealaltă parte a dealului.

La scena în care Ragnar și armata sa de vikingi urcă o corabie pe un deal nu s-au folosit deloc efecte speciale, ei au făcut acest lucru manual. Singurul echipament folosit pentru a ușura munca actorilor a fost o macara modernă pentru a ține corabia în aer și a preveni prăbușirea acesteia.

14. Femeile vikinge erau războinice.

În serialul 'Vikings' vedem o mulțime de femei nordice care luptau cot la cot cu bărbații. Acest lucru este corect din punct de vedere istoric. În epoca vikingilor, femeile aveau foarte multă libertate, ele puteau lupta, puteau divorța și se puteau recăsători după bunul plac.

15. Moartea personajului Siggy

Moartea personajului Siggy la finalul sezonului 3 al serialului 'Vikingii' ne-a luat prin surprindere. Creatorii serialului au recunoscut că acest lucru nu a fost plănuit. Ei au fost nevoiți să schimbe scenariul în momentul în care actrița Jessalyn Gilsig a fost nevoită să părăsească serialul din motive personale.

16. Moartea lui Athelstan

Creatorul serialului 'Vikings', Michael Hirst, a mărturisit că i-a fost foarte greu să își ia la revedere de la personajul Athelstan, dar ca acesta a fost cea mai bună variantă pentru ca Athelstan să scape de criza spirituală care îl măcina de multă vreme.

17. Nu toți actori au primit rolurile la care se așteptau.

Unii actori din serialul 'Vikingii' au mers la audiții pentru alte roluri. Gustaf Skarsgard, actorul care îl interpretează pe Floki, și Clive Standen, actorul care îl interpretează pe Rollo, și-au dorit amândoi rolul lui Ragnar Lothbrok. În mod surprinzător, actorul Travis Fimmel, care a primit rolul lui Ragnar, și-a dorit inițial să dea viața personajului Floki.

18. Personaje din serialul 'Vikings' care au existat in realitate.

Deși Ragnar este un personaj controversat de care istoricii nu sunt siguri că ar fi existat, fii săi sunt cât se poate de reali. Cei mai celebrii fii ai liderului viking Ragnar Lodbrok din punct de vedere istoric sunt Björn Ironside, Ivar cel fără de oase, Halfdan, Sigurd ”Şarpe-n ochi” și Ubba.

Alte personaje din serialul 'Vikings' care au existat in realitate sunt: Regele Egbert, Aethelwolf și fii sai Aethelred si Alfred, și Regele Aelle.

19. Vikingii nu își spuneau 'vikingi'

Războinicii nordici nu se refereau la ei înșiși ca fiind vikingi. Termenul 'viking' a apărut în secolul al XIX-lea. Istoricii cred că atât vikingii și popoarele pe care le invadau foloseau termeni precum nordici, oameni nordici, sau danezi.

20. Ritualurile funerare ale vikingilor

Ritualurile funerare ale vikingilor sunt extrem de bine redate în serialul Vikings. Există numeroase izvoare istorice care indică faptul că funerariile vikinge includeau așezarea persoanei decedate într-o barcă și îngroparea ei în pământ sau lansarea ei pe apa urmată de incinerare. Și incinerarea trupurilor pe un rug funerar era o practică des întâlnită in epoca vikingilor. 

Un alt obicei funerar pe care îl putem observa în serialul Vikingii și care este corect din punct de vedere istoric este îngroparea unei servitoare alături de un conducător nordic. Acest detaliu îl putem vedea în episodul în care Ragnar îl ucide pe Lordul Haraldson.