Cartoful în sine nu este un altiment nesănătos, însă cartofii prăjiți, cartofii cu mult bacon sau cei cu brânză pot avea ceva mai multe calorii decât alte garnituri. Fiind extrem de delicioși, nu ne dorim să renunțăm complet la ei ci doar să îi consumăm mai rar, iar pentru a reuși acest lucru trebuie să găsim garnituri alternative la fel de gustoase.
Următoarele garnituri nu sunt neapărat mai sănătoase sau mai hrănitoare decât cartoful, el fiind un aliment săţios, blamat și exclus de multe ori în mod nedrept din diferite diete. Ceea ce face însă diferența dintre o garnitură sănătoasă și una mai puțin sănătoasă, este modul de preparare. Un aliment fiert sau sotat va fi mereu mai sănătos decât unul prăjit fie că vorbim despre cartof, vânătă, dovlecel, sau despre orice altă legumă.
Garniturile din cartofi pot fi înlocuite și cu salate. Află care sunt cele mai delicioase salate cu avocado.
Pentru că uneori rămânem fără inspirație și ne îndreptăm prea mult atenția către tradiționalul cartof, noi am făcut această listă cu garnituri alternative. Dacă și voi doriți să aveți o dietă mai variată în care să includeți noi tipuri de garnituri, încercați cu încredere aceste 5 rețete delicioase.
Dacă îți place gustul dulce și aromat al dovleacului, încearcă să înlocuiești cartofii la cuptor cu dovleacul la cuptor condimentat cu sare, piper, rozmarin și stropit cu ulei de măsline.
Dovleacul este un aliment extrem de sănătos ce poate face parte din aproape orice dietă. Află care sunt cele mai eficiente diete ale anului.
INGREDIENTE:
- 1 dovleac mic
- ulei de măsline
- sare și piper
- rozmarin
REȚETĂ
Preîncălzește cuptorul la 160° și tapetează o tavă cu hârtie de copt.
Taie dovleacul în bucăți (cam de aceeași dimensiune pe care o au de obicei cartofii la cuptor) și așează-le în tigaie.
Pune dovleacul tăiat bucăți la cuptor pentru 20 de minute, apoi scoate-l și așază-l pe un șervet de hârtie care va absorbi o parte din umezeală.
Crește temperatura cuptorului la 200°.
Stropește dovleacul cu ulei de măsline și așază-l din nou în cuptor pentru aproximativ 20 de minute (până când devine rumenit).
Odată scos din cuptor, dovleacul poate fi condimentat cu sare și piper după gust.
Chipsurile din cartofi dulci sunt o alternativa delicioasa la cartofii prajiti iar rețeta este una extrem de simplă și rapidă.
INGREDIENTE:
- 800 grame cartofi dulci
- rozmarin
- ulei de măsline
REȚETĂ
Pentru a obține chipsuri din cartofi dulci delicioase ai nevoie doar de ulei, sare și rozmarin.
Taie cartofii dulci în forma preferată pentru prăjit (fie rondele, fie cartofi pai).
Încinge uleiul, așează cartofii în ulei și prăjește-i până când devin puțin rumeniți.
Scoate cartofii pe un șervet de bucătărie și condimentează cu sare, piper, și rozmarin după gust.
Chipsurile de zucchini la cuptor sunt sănătoase, delicioase și foarte ușor de preparat.
INGREDIENTE:
- 3-4 zucchini
- 1 cană de pesmet
- 1/4 cană de parmezan
- 2 eggs
- 2 linguri de ulei de măsline
- praf de usturoi (opțional)
- sare și piper
REȚETĂ
Preîncălzește cuptorl la 200°.
Taie zucchini-ul în bețișoare nu foarte subțiri.
Tăvălește bețișoarele de zucchini întâi prin făină, apoi prin ou și la final prin pesmet.
Așază bețișoarele în tavă și bagă-le la cuptor pentru 40 de minute, întorcându-le din când în când.
O altă garnitură delicioasă ce poate înlocui cu succes cartofii prăjiți este sparanghelul (mai poate fi intalnit si sub denumirea de asparagus). Aceasta reteta de asparagus la cuptor este delicioasa si se prepara foarte rapid.
INGREDIENTE:
- 1/2 kg de sparanghel
- 1 cană de pesmet
- 1/2 cană de parmezan
- sare si piper
- 1/4 cană de făina
- 2 ouă
REȚETĂ
Preîncălzește cuptorul la 200° și tapetează o tavă cu hârtie de copt stropită cu puțin ulei.
Tăvălește sparanghel întâi prin făină, apoi prin ou și la final prin pesmet (puteti sa amestecati pesmetul cu parmezan).
Așază sparanghelul în tavă și pune-l la cuptor pentru 10-15 minute.
Morcovii sunt o alternativă ieftină și hrănitoare la clasicii cartofi prăjiți. Chipsurile din morcovi pot fi prăjite în ulei (preparate în același fel în care preparăm cartofii prăjiți) sau la cuptor. Noi preferăm să pregătim garniturile la cuptor pentru a nu consuma foarte mult ulei. Mai jos, puteți găsi rețeta pentru cele mai delicioase chipsuri din morcovi.
INGREDIENTE:
- 1/2 kg de morcovi
- 2 linguri de ulei de masline
- 1/2 cană de parmezan
- sare și piper
MOD DE PREPARARE
Taie morcovii bețișoare subțiri.
Preîncălzește cuptorul la 200° și tapetează o tavă cu hârtie de copt stropită cu puțin ulei.
Aranjează bățișoarele de morcovi în tavă într-un singur strat (fără a suprapune bețișoarele) pentru 20-25 (întoarce la 10 minute) de minute până când devin rumenite.