Fructele și legumele au un rol foarte important în dieta noastră de zi cu zi deoarece sunt extrem de bogate în vitamine și minerale. Consumând fructe și legume, evităm o mulțime de probleme de sănătate precum obezitatea, diabetul, hipertensiunea, probleme ale aparatului digestiv, și multe altele.
Cu toate acestea, uneori avem senzația că nu ne putem sătura doar din fructe și legume. Vestea bună este că există fructe și legume foarte sățioase și nutritive care ne vor ține de foame o prioadă mai îndelungată de timp.
Cartoful este un aliment extrem de sățios care a primit o reputație proastă, pe nedrept, mai ales în ultimii ani. Această legumă a fost criticată și inclusă în categoria alimentelor răspunzătoare pentru kilogramele în plus doar datorită modului în care este preparată.
Cartofii prăjiți sau cartofii cu multă brânză și smântână sunt, într-adevăr, mai puțin sănătoși decât cartofii la cuptor, cartofii fierți, sau cartofii copți.
Dacă preparăm cartofii fără să adăugăm uleiuri sau grăsimi, obținem preparate sănătoase și foarte sățioase. Cartofii sunt bogați în fibre și carbohidrați care dau senzația de sațietate. Mai mult decât atât, ei au puține calorii și zero grăsimi.
Dacă sunteți în căutarea unui înlocuitor pentru cartof, încercați aceste 5 alternative delicioase.
Bananele sunt gustarea perfectă. Delicioase, sățioase, și sănătoase. Conform unui studiu realizat în 2012, bananele sunt o sursă de energie la fel de eficiență ca băuturile pentru sportivi. Mai mult decât atât, ele sunt și o sursă de potasiu și de vitamina B6.
Deși bananele sunt mai bogate în calorii decât alte fructe, ele au mult mai multe beneficii: sunt bogate în fibre, iar bananele mai verzi conțin substanțe care incenținește digestia și dau senzația de sațietate.
Deoarece are un gust discret și o textură neutră, conopidă a devenit un înlocuitor pentru anumite alimente mai puțin nutritive precum orezul sau blatul de pizza. Conopida este una dintre cele mai versațile legume, poate fi coaptă, fiartă, făcută piure, și adăugată în mâncăruri pentru a spori consumul de legume.
Mai mult decât atât, conopida poate fi adăugată chiar și în smoothie-uri, fiind bogată în fibre, ea va îndepărta senzația de foame. Conopida este bogată în vitaminele C și K și încetinește digestia.
Morcovii sunt perfecți pentru gustarea dintre mese, dar sunt și extrem de sățioși ca garnitură. Sunt dulci, fără să fie bogați în glucide. Fiind bogați în fibre, morcovii ne țin de foame mai mult timp decât alte legume.
De asemenea, morcovii pot fi adăugați la foarte multe rețete pentru a le face mai hrănitoare, mai bogate în vitamine, și pentru a mânca mai puține calorii. Morcovii adaugă gust și consistența preparatelor de tip hummus, supă cremă, sosuri, etc.
Cu siguranță știați că fructele de pădure sunt delicioasă și pline de vitamine. Dar poate nu ați observat până acum că ele sunt și foarte hrănitoare și sățioase. Atunci când ai poftă de o gustare, poți mânca fructe de pădure fără grijă. Având foarte puține calorii, putemi mânca o cantitate mai mare fără să câștigăm în greutate.
Fructele de pădure sunt și o sursă de antioxidanți ce previn inflamarea, bolile cardiovasculare și obezitatea. O cană de fructe de pădure conține 8 grame de fibre și o mulțime de vitamine și minerale.
Fructele de avocado sunt probabil cele mai hrănitoare și sățioase fructe. Ele conțin și o cantitate mai însemnată de calorii decât alte alimente. Înlocuirea grăsimilor saturate cu cele nesaturate (prezente în avocado) alungă senzația de foame și scade nivelul de colesterol.
Aceste salate delicioase cu avocado îți vor ține de foame o perioadă îndelungată.
O dietă echilibrată poate să includă o jumătate de avocado la fiecare masă pentru a elimina senzația de foame și dorința de a consuma gustări după masă.
Află mai multe lucruri interesante despre fructele de avocado.
Curmalele sunt dulci, exotice și au numeroase beneficii, iar siropul de curmale are proprietăți antibacteriene. Curmalele conțin destul de mult zahăr dar și multe fibre. De aceea, ele sunt perfecte pentru deserturi.
Curmalele pot chiar înlocui zahărul în diferite rețete de prăjituri pentru a crește cantitatea de fibre consumată și pentru a scădea cantitatea de carbohidrați. Această schimbare aparent minora este extrem de benefică.
În această categorie intră legume precum fasolea, mazărea, năutul și lintea și sunt printre cele mai sățioase alimente. O jumătate de cană de fasole, năut, mazăre sau linte conține aproximativ 8 grame de proteine. Atunci când sunt gătite, ele conțin de două ori mai multe proteine decât quinoa. Ele se numără, astfel, printre cele mai bune surse vegetala de proteine.
Făină de mazăre este mult mai sățioasă decât făina de grâu, iar fasolea și năutul sunt extrem de eficiente atunci când vrem să slăbim. Află care sunt cele mai eficiente și sănătoase diete ale ultimilor ani.
Fiind înrudită cu o alta leguma extrem de nutritivă - conopida, varză de bruxelles este o garnitură foarte sățioasă și bogată în fibre. Mai mult decât atât, varză de bruxelles este un aliment bogat în antioxidanți care protejează sistemul digestiv și susține funcționarea normală a tranzitului intestinal. Cu toate acestea, consumul excesiv de varză de bruxelles ne poate balona.
Vechea zicală 'Un măr pe zi ține medicul la distanță' este încă valabilă. Merele sunt bogate în fibre, sunt hidratante și ajută la păstrarea senzației de sațietate. Merele sunt bogate în pectină, o fibră solubilă care alunga foamea. De asemenea, consumul de mere poate scădea nivelul colesterolului și al zahărului din sânge.
Un studiu realizat de Universitatea din Florida, a dovedit că femeile care consumă 240 de calorii provenite din mere uscate pe zi nu au câștigat deloc în greutate. Ba chiar au pierdut aproape un kilogram în greutate în șase luni. Pentru că au consumat mere uscate zilnic, femeile nu au mai simțit nevoia să mănânce alte gustări.