Lifestyle Culinar
Cele mai eficiente diete ale anului

Se apropie sfârșitul anului 2018 și cei mai mulți dintre noi nu au găsit încă o dietă care să li se potrivească. Cu toții ne dorim ca în 2019 să devenim mai sănătoși și să acordăm mai multă atenție alimentație noastre. Noi ne-am documentat și am aflat care sunt cele mai eficiente diete pe care le-au recomandat specialiștii în anul 2018.

Experții care au fost consultați pentru articolul din revista Time au decis că dieta mediteraneană și dieta DASH să ocupe primele locuri ale acestui clasament, iar dietele Ketogenica și Dukan să ocupe ultimele locuri. Persoanele care respectă dieta Ketogenica renunță la carbohidrați și îi înlocuiasc cu grăsimi pe care corpul le transformă în energie. Dieta Dukan este un dietă care respecta niște reguli foarte stricte și care este formată din mai multe etape. Aceste două diete au fost puse de către experți pe ultimele locuri deoarece sunt foarte greu de respectat, în timp ce alte diete sunt mai permisive și dau rezultate la fel de bune.

Cele mai bune diete ale anului 2018 sunt:
1. Dieta DASH

Dieta DASH a fost creată pentru a ajuta oamenii care doresc să slabescă dar și să își mențină tensiunea arterială si colesterolul sub control, și constă în consumul unei combinații de fructe, legume, cereale, proteine, și lactate cu conținut scăzut de grăsime. Persoanele care își doresc să respecte această dietă vor evita grăsimile saturate, băuturile zaharate, dulciurile, anumite uleiuri, și cantitățile mari de sare.

La ora actuala, aceasta dieta este considerata cea mai sanatoasa, eficienta, si usor de respectat dieta.

2. Dieta Mediteraneană

Această dietă copiază obiceiurile alimentare ale persoanelor care trăiesc în țările Mediteraneene și este considerată extrem de sănătoasă și eficientă. Experții au dovedit în repetate rânduri ca persoanele care locuiesc în aceste zone au o viață mai sănătoasă și sunt mai longevive. Dieta mediteraneană constă în cosumul de fructe și legume dar și de anumite alimente care au un conținut ridicat de grăsimi sănătoase precum peștele, fructe oleaginoase, și uleiul de măsline. Persoanele care urmează Dieta Mediteraneană slăbesc într-un mod sănătos și echilibrat.

3. Dieta Flexitariană

O combinație dintre cuvintele flexibil și vegetarian, dieta flexitariană îi încurajează pe oameni să respecte o dietă vegetariană în marea majoritate a timpului dar fără a exclude carnea și lactatele în totalitate. Dacă îți dorești să fii vegetarian dar și să trișezi din când în când, această dietă este perfectă pentru tine. Persoanele care urmează o dietă flexitariană și evită consumul de făinoase și grăsimi vor pierde în greutate într-un mod sănătos și fără a avea probleme de sănătate.

4. Dieta Weight Watchers

Dieta Weight Watchers, supranumită și dieta pofticioșilor care vor să slăbească, este o dietă extrem de populară promovată de multe celebrități, printre care și Oprah Winfrey. Această dietă funcționează pe bază de puncte și nu interzice nici un aliment. Fiecărui aliment îi sunt atribuite un număr de puncte, iar oamenii au un număr fix de puncte pe care îl pot consuma zilnic. Mâncărurile care sunt foarte nutritive și care îți oferă o senzație de sațietate mai puternică primesc un număr mai mic de puncte. Dulciurile și mâncărurile nesănătoase primesc un număr mare de puncte. 

5. Dieta MIND

Dieta MIND este o combinație dintre cele mai eficiente diete - Dietă DASH și Dieta Mediteraneană - și se presupune că pe lângă pierderea în greutate, aceasta dieta ne poate proteja împotriva bolii Alzheimer, deși acest lucru nu este dovedid științific. Această dietă recomanda oamenilor să mănânce 10 grupe de alimente benefice pentru sănătatea creierului: legume cu frunze verzi, legume de alte tipuri, fructe oleaginoase, fructele de pădure, legume cu boabe, cereale integrale, pește, carne de pasăre, ulei de măsline, și vin. Nu este recomandat consumul următoarelor categorii de alimente: carne roșie, unturi și margarine, brânzeturi, dulciuri, și mâncăruri prăjite sau fast food.

6. Dieta TLC

Scopul principal al dietei TLC este acela de a-i încuraja pe oameni să consume mai puține alimente care cresc colesterolul. Pentru a respecta această dietă este necesar consumul de fibre și renunțarea la alimente bogate în grăsimi și la grăsimile saturate. 

7. Dieta Volumetrică

Spre deosebire de alte diete care se bazează pe evitarea consumului de alimente, dieta Volumetrică ne încurajează să găsim anumite produse sănătoase și să mâncăm cantitatea care ne oferă senzația de sațietate. Persoanele care respectă dieta Volumetrică își vor îndrepta atenția către alimentele care oferă o senzație de sațietate având un conținut scăzut de calorii. Fructele și legumele pot fi consumate în orice cantitate, cerealele, proteinele, lactatele degresate pot fi consumate în cantități moderate, făinoasele, deserturile, brânzeturile grase, și carnea grasă în cantitați mici, iar prăjelile, dulciurile, fructele oleaginoase, și grăsimile saturate sunt evitate.

Pentru a alege o dieta potrivită, este indicată consultarea unui medic specialist, mai ales în cazul în care ne confrutăm cu anumite probleme de sănătate.