Lifestyle
Cum îți dai seama dacă pisica ta e supărată pe tine?

Deși nu pot vorbi cu noi, pisicile pot comunica în multe feluri. Ne putem da seama ușor atunci când o pisică este fericită - toarce, ne frământă cu lăbuțele, clipește lent și ține ochii întredeschiși. Nu este nimic mai plăcut decât altinatul și mângâiatul pisicilor iubitoare.

Dar cum ne dăm seama dacă pisica noastră este supărată pe noi? Este important să putem recunoaște primele semne de discomfort ale pisicii. Deși pot fi greu de interpretat, semnalele trimise de pisici pot fi observate cu ușurință. Deoarece felinele sunt animale sensibile, chiar și cele mai mici modificări ale mediului înconjurător pot avea consecințe însemnate asupra comportamentului lor.

Dacă pisica ta este supărată pe tine, ea va face următoarele lucruri:

1. Pisica te privește de la distanță.

Comportamentul pisicilor poate fi dificil de interpretat. Nu putem știi niciodată cu exactitate dacă ele păstrează distanța din cauză că sunt supărate sau doar datorită temperamentului lor. Uneori pisicile își doresc pur și simplu să fie lăsate în pace.

Cu toate acestea, atunci când pisile sunt jucăușe și prietenoase în mod normal, iar acum ne evită în totalitate sunt șanse mari ca ele să fie supărate, speriate, sau anxioase. Atunci când sunt confuze, pisicile tind să păstreze distanța. Printre lucrurile pe care pisicile vor face tot posibilul să le evite se numără mirosurile necunoscute sau neplăcute, zgomotele puternice, copiii mici, sau alte animale de companie.

Dacă pisica ta este mai distantă decat de obicei sunt șanse mari să existe un lucru care o deranjează. Cea mai bună soluție este să înlături sursa discomfortului ei sau să o lași să se obișnuiască și să se calmeze. Nu este indicat să încerci să obligi pisica să stea cu tine sau să o mângâi cu forța, acest lucru îi va provoca și mai multă anxietate.

2. Pisica mârâie la tine.

Nu doar câinii mârâie. Mârâitul este o reacție agresivă și defensivă întâlnită și la feline. Dacă nu ai văzut niciodată o pisică mârâind, înseamnă că ai avut parte numai de pisici prietenoase și iubitoare. Pisicile pot scoate o mulțime de sunete ce indică discomfortul, inclusiv un mârâit gutural.

Dacă pisicuța ta își exprimă sentimentele prin mârâit, înseamnă că are nevoie de spațiu. Începe prin a vorbi cu ea pe un ton calm și blând și nu încerca să o atingi dacă o deranjează vizibil acest lucru. Lasă-i apă și mâncare într-un loc la care are acces cu ușurință și apropie-te de ea treptat.

Să nu te surprindă dacă pisica ta imploră să fie mângâiată, iar apoi te mușcă sau te zgârie. Acesta este un aspect firesc ce face parte din comportamentul pisicilor și se numește 'agresivitate la mângâiere'. Prin mușcatul și zgâriatul mâinii care o mângâie, pisica nu cere să fie lăsată în pace, ci arată că ea este cea care controlează interacțiunea. De asemenea, răsfățul ce durează prea mult poate suprastimula pisicile, făcându-le agresive.

3. Pisica se așază pe geanta sau pe bagajele tale.

Pisicile își dau seama atunci când stăpânii se pregătesc să plece într-o călătorie. Ele se pot preface că nu le interesează, iar când prind ocazia, vor începe să inspecteze valizele. Este normal ca pisicile să încerce să deschidă bagajele, să se ascundă în valize, și apoi să îți arunce priviri pline de subînțeles.

Pentru ca pisica să se simtă mai puțin abandonată, lasă-i câteva haine cu mirosul tău pe pat sau în apropierea locului ei de relaxare.

Nu este indicat să lăsăm pisicile singure acasă mai mult de o zi. În cazul în care nu putem evita acest lucru, este indicat să rugăm pe cineva să treacă pe la ele și să le acorde atenție zilnic.

Este important de menționat că uneori, chiar și dacă lăsăm pe cineva acasă cu pisica, ea tot va deveni nemulțumită și se va răzbuna atunci când ne vom întoarce acasă.

4. Pisica nu vrea să iasă de sub canapea.

Primul semn de anxietate, frică, sau supărare al pisicilor este ascunsul în locuri cât mai inaccesibile. Printre ascunzișurile preferate ale pisicilor se numără spațiile de sub pat sau canapea și cele din spatele dulapurilor. Dacă ne aflăm în această situație, este extrem de important să nu scoatem pisica cu forța din ascunziș, decât în cazuri extreme (dacă îi este pusă în pericol viața, dacă trebuie să o ducem urgent la veterinar, etc.).

Singurul lucru pe care îl putem face este să eliminăm lucrurile care i-ar putea produce discomfort pisicii și să așteptăm ca ea să se calmeze și să iasă din ascunzătoare de bună voie.

5. Pisica își face nevoile în locuri nepermise.

Majoritatea stăpânilor de pisici se vor confrunta măcar o dată cu 'surprizele' pe care aceastea le lasă din răzbunare sau uneori din greșeală.

Atunci când suntem plecat de acasă perioade lungi de timp, pisicile vor începe să simtă anxietate. Acest lucru le va determina să își marcheze terioriul făcându-și nevoile în locuri nepermise. Patul, covorul, încălțările sau dulapul sunt locurile pe care pisicile urinează.

Deși primul lucru la care ne gândim este că pisica încearcă să se răzbune pentru că am lăsat-o singură sau pentru că am certat-o, realitatea este alta. Pisica încearcă doar să se auto-calmeze și să scape de senzația de anxietate.

Dacă pisica își face mereu nevoile la litieră, dar dintr-o dată începe să facă numai în locuri nepermise, acest lucru poate indica o problemă serioasă.

Acestea sunt principalele motive pentru care pisicile își fac nevoile în locuri nepermise:

- Nu primesc suficientă atenție

- Stăpânii sunt plecați de acasă

- A apărut un nou animal de companie

- A apărut un copil

- A apărut o schimbare majoră în mediul înconjurător

- Pisica a fost mutată într-o nouă locuință

- Pisica are o problemă de sănătate

- Nisipul din litieră este murdar

- Litiera este poziționată într-un loc neplăcut

Pentru a opri urinarea în locuri nepermise, este indicat să rezolvăm problemele de mai sus și să îi oferim pisicii un mediu primitor. De asemenea, obiectele marcate trebuie spălate extrem de bine sau eliminate în cazul în care mirosul persistă. Altfel, pisica se va urina din nou acolo unde simte miros de urină.

6. Pisica nu vrea să mănânce.

Atunci când sunt supărate, pisicile pot refuza să mănânce. De cele mai multe ori, refuzul hranei este o reacție la situațiile nefamiliare, la schimbările majore de rutină, sau atunci când se întâmplă ceva major precum apariția unui nou animal de companie sau a unui copil.

Dacă pisica nu mănâncă mai mult de două zile, ea pot avea o problemă serioasă de sănătate. După două-trei zile fără hrană este indicat să ducem pisica la veterinar.