Visele sunt printre cele mai misterioase și interesante experiențe ale noastre și este firesc să ne dorim să aflăm cât mai multe despre ele.
Visele au început să fie analizate în detaliu începând cu anul 3100 Î.Hr., când multe dintre deciziile importante luate în societatea mesopotamiană erau luate ținând cont de vise. Visele erau analizate cu atenție și pe vremea romanilor, care le considerau mesaje de la zei. În imperiul Roman existau interpreți de vise care îi însoțeau pe liderii militari în bătălii.
Chiar și în zilele noastre, oamenii sunt fascinați de lucrurile care se întâmpla în timpul somnului și le place să analizeze visele și să afle ce semnificații au. Este important de menționat că, deși visele pot părea de natură mistică, ele reflectă doar trăirile, sentimentele, dorințele și traumele noastre. Acest lucru nu înseamnă că ele nu sunt interesante, ba dimpotrivă, o mulțime de artiști și-au găsit inspirația în propriile vise.
Dar cât de multe lucruri știm despre aceste imagini pe care le vedem în somn? Din acest articol veți afla 10 lucruri fascinante și mai puțin știute despre vise.
Toți oamenii visează (cu excepția celor care suferă de anumite afecțiuni cerebrale extrem de grave). Cu toții avem deseori senzația că nu am visat nimic. În realitate, doar uităm ceea ce am visat. Specialiștii care studiază somnul nu au descoperit încă adevăratul motiv pentru care aproximativ 90% dintre vise sunt date uitării.
Aceasta este o întrebare pusă frecvent atunci când vine vorba de vise. Persoanele care și-au pierdut văzul după naștere pot vedea în continuare imagini în visele lor. Persoanele care s-au născut nevăzătoare nu vor vedea imagini, dar vor avea vise la fel de intense formate din celelalte simțuri: simțul tactil, mirosul, sunetul și din diferite emoții și trăiri.
Mintea umană nu inventează fete noi în timpul somnului. Fetele pe care le vedem în vise aparțim unor persoane pe care le-am văzut cel puțin o dată. Desigur, ni se poate întâmpla să nu putem asocia o fată pe care o visăm cu o persoană, dar acest lucru se datorează faptului că de-a lungul vieții vedem sute de mii de fete diferite și nu ni le putem aminti pe toate.
Doar 12% dintre oameni visează exclusiv alb-negru. Restul de 88% au vise color. Studiile făcute între anii 1915 și 1950 indicau faptul ca majoritatea viselor sunt alb-negru, dar rezultatele testelor din zilele noastre indică faptul că doar 4,4% dintre oamenii sub 25 de ani mai visează alb-negru. Principalul motiv pentru care rezultatele testelor diferă de la o epocă la alta este trecerea de la televizorul alb-negru la cel color.
Când vine vorba de vise, cea mai des întâlnita emoție este, bineînțeles, anxietatea, iar emoțiile negative sunt în general mult mai comune decât cele pozitive. Cele mai comune vise care au la bază emoțiile de tipul anxietății sunt cele în care cădem de la înălțime, cele în care ne pierdem părul său dintii, sau cele în care apărem fără haine în public.
În medie, oamenii visează între trei și șapte vise pe parcursul unei nopți, iar perioada normală de visare durează între două și patru ore. Majoritatea viselor durează destul de puțin - între 7 și 20 de minute. De-a lungul vieții, oamenii petrec în jur de 25 de ani dormind si 6 ani visând.
În mod surprinzător, bărbații visează persoane de sex masculin în proporție de 70% iar femeile în proporție de doar 50%. Mai mult decă atât, bărbații visează emoții agresive mult mai des decât femeile.
În urma numeroaselor studii legate de somn și vise, cercetătorii au descoperit că multe specii diferite de animale pot visa și au aceeași activitate cerebrală în timpul somnului ca și oamenii. Cu siguranță ați observat cum aleargă cățeii în somn, sau cum scot anumite sunete. Acest lucru indică faptul că și ei au vise la fel de intense ca și noi.
Cele mai des visate cinci animale sunt: pisicile, câinii, păienjenii, șerpii și caii. Pisicile, câinii și caii apar des în vise datorită legăturilor puternice pe care oamenii le au cu animalele lor de companie, iar șerpii și păienjenii datorită fobiilor și anxietății.
Pe internet circulă zvonul cum că oamenii nu pot visa și sforăi în același timp dar acest lucru nu a fost încă dovedit științific.