Lifestyle Culinar
Cu ce produse putem să înlocuim zahărul?

Când vine vorba de diete sănătoase, cel mai greu lucru este să limităm cantitatea de zahăr pe care o consumam. Zahărul este prezent în foarte multe alimente procesate, în sucuri (chiar și în cele neacidulate), și bineînțeles, în dulciuri. Dar care este motivul pentru care este bine să nu consumăm zahăr în exces? Este important de menționat că zahărul nu aduce nici un beneficiu real în dieta noastră. El este lipsit de proteine, grăsimi esențiale, vitamine sau minerale.

Acestea sunt principalele motive pentru care nu ar trebui să consumăm zahăr în exces:

  • Zahărul perturbă funcționarea naturală a hormonilor responsabili pentru a produce senzațiile de foame și sațietate. Astfel, consumul de zahăr poate duce cu ușurință la creșteri în greutate.
  • Consumul excesiv de zahăr este asociat cu apariția unor boli extrem de grave precum diabetul, boli ale inimii și cancer.
  • Zahărul dă dependeță. Există numeroase studii ce indică faptul că zahărul poate produce un efect asemănător în organism cu cel produs de anumite droguri puternice. Astfel, cu cât consumăm mai mult zahăr, cu atât vom simți mai des nevoia de a mânca dulciuri.

 

Deși zahărul nu este deloc sănătos, acest lucru nu înseamnă neapărat că suntem obligați să renunțăm la dulciuri în totalitate. Natura ne oferă numeroase substanțe dulci care sunt mai puțin dăunătoare decât zahărul precum mierea, zahărul de cocos, siropul de arțar sau ștevia. Este important să menționăm că, deși aceste produse naturale sunt mai 'sănătoase' decât zahărul, sau mai bine spus mai 'puțin dăunătoare', consumate în exces pot provoca aceleași probleme.

Atenție! Deși există numeroase articole care promovează siropul de agave ca fiind un îndulcitor sănătos, acesta poate fi chiar mai dăunător decât zahărul. Potrivit site-ului american Healthline, siropul de agave conține 85% fructoză, un procent mai mare decât cel al zahărul. În alte cuvinte, siropul de agave este mai 'dulce' decât zahărul și, prin urmare, mai dăunător.

Pentru a avea o dietă sănătoasă și bogată în vitamine și minerale, este important să consumăm alimente cât mai variate și să înlocuim zahărul cu următoarele ingrediente cât de des putem.

1. Mierea

Ce este mierea?

Considerată una dintre cele mai vechi substanțe îndulcitoare din lume, mierea de albine este o substanță naturală cu o valoare nutritivă foarte mare. Mierea are propritetați anti-inflamatoare, antibacteriene și antiseptice. În combinație cu ghimbir și lămâie, mierea este folosită pentru a trata răceala sau durerea în gât.

Ce proprietăți are mierea?

Mierea are mult mai multe vitamine decât zahărul, și se face remarcată prin proprietățile nutritive. Cu toate acestea mierea are la fel de multe calorii ca zahărul, ea neaducând nici un beneficiu persoanelor cu diabet sau celor care vor să slăbească.

Mierea poate fi folosită pentru a obține această mască facială foarte eficientă.

2. Stevia

Ce este stevia?

Steviol glycoside este un înlocuitor al zahărului extras dintr-o plantă răspândită în America de Sud numită stevia rebaundiană. Stevia a fost aprobată ca aditiv alimentar în Uniunea Europeană în anul 2011. Înainte de a fi folosită în industria alimentară, această substanță a fost folosită în industria cosmetică.

Ce proprietăți are stevia?

Ștevia nu are calorii și nu dăunează dănturii. Ea nu are nici un efect asupra nivelului de zahăr din sânge, fiind recomandată persoanelor ce suferă de diabet. Partea mai puțin bună este că stevia adăugată alimentelor este un aditiv (E 960) și nu conține nici un fel de nutrienți esențial. Un alt aspect neplăcut al acestui îndulcitor constă în faptul că, deși este foarte dulce, poate lăsa un gust amar după consum.

3. Zahăr de cocos

Ce este zahărul de cocos?

Zahărul de cocos se obține din nectarul florilor de cocotier. Gustul zahărului de cocoș ne amintește puțin de caramel.

Ce proprietăți are zahărul de cocos?

Principalul avantaj al zahărului de cocos este conținutul său ridicat de vitamine și minerale, magenziu, fier și zinc. Gustul său este plăcut și îndulcește la fel de bine ca zahărul normal.

Exceptând conținutul său ridicat de vitamine, zahărul de cocos nu este cu nimic diferit față de zahărul obținut din trestie. Prin urmare, acest îndulcitor nu poate fi consumat de persoanele cu diabet sau de cele ce doresc să piardă în greutate.

4. Siropul de arțar

Ce este siropul de arțar?

Extras dintr-o anumită specie de arțar, siropul de arțar se mai numește și 'aur lichid' și este delicios alături de clătite sau ca îndulcitor pentru ceai.

Ce proprietăți are siropul de arțar?

Siropul de arțar este un aliment sută la sută natural, și spre deosebire de zahăr, el are proprietăți antioxidante și anti-inflamatoare. Cu cât este mai închis la culoare, cu atât este mai concentrat și mai bogat în vitamine și minerale. O cantitate de 100 de grame de sirop de arțar conține 90 mg de calciu, 185 mg de potasiu, 25 mg de magneziu și 2 mg de fier.

Principalele dezavantaje al siropului de arțar sunt prețul piperat și faptul că este mai puțin dulce decât zahărul, fiind astfel nevoie de o cantitate mai mare pentru îndulcire. Acest tip de îndulcitor îngrașă în aceeași măsură ca zahărul, și poate fi la fel de periculos pentru persoanele ce suferă de afecțiuni precum diabetul.