Lifestyle
Ești o persoană hipersensibilă?

Ești la lucru și primești un e-mail de la șeful tău în care acesta îți spune ce greșeli va trebui să corectezi în prezentarea la care ai lucrat toată săptămâna. Știi că feedback-ul sau este complet obiectiv și că nu este o critică la adresa ta, dar cu toate astea te vei simți prost pentru tot restul zilei.

Deși știi că șeful tău consideră că ești o persoană foarte inteligentă și ți-a zis în repetate rânduri că este mulțumit de tine ca angajat, îți este foarte greu să treci peste orice reproș neînsemnat.

Ai fost vreo dată în situația de mai sus? Dacă răspunsul este da, atunci ai putea face parte din cei 20% dintre oameni care au o personalitate hipersensibilă.

1. Ți se spune des 'Nu mai lua lucrurile atât de personal.'

Persoanele hipersensibile tind să reacționeze mult mai intens în anumite situații, iar acest lucru îi poate determina pe cei din jur să spună ceva de genul 'Nu ar trebui să iei lucrurile atât de personal', 'Nu mai lua totul în serios'.

2. Îți este frică să fii criticat.

Pentru că sunt atât de sensibili la subtilități, oamenii hipersensibili tind se lase afectați de orice tip de critică, fie ea și constructivă. De aceea, ei vor fi deseori surprinși încercând să evite criticile celorlalți muncind în plus sau făcând tot posibilul să nu iasă în evidență.

3. Ai o viață interioară foarte activă.

Persoanele hipersensibile au de cele mai multe ori o imaginație foarte bogată. Datoria nivelului foarte ridicat de empatie pe care îl au, hipersensibilii petrec foarte mult timp imaginându-și situațiile prin care trec ceilalți și felul în care se simt.

Empatia foarte dezvotată poate fi o calitate extrem de utilă în relaționarea cu cei din jur, dar poate duce și la anxietate.

4. Îți este foarte greu să iei decizii.

De foarte multe ori, persoanelor hipersensibile le este greu să ia decizii de frică să nu aleagă 'greșit'. O persoană hipersensibilă poate petrece minute bune în fața unui tricou încercând să decidă dacă ar fi mai potrivită culoarea albastră sau culoarea verde. Înainte de a lua o decizie, hipersensibilii vor lua în calcul toate avantajele și dezavantajele deciziilor, dar și felul în care acestea vor afecta alți oameni.

5. Ești extrem de atent la detalii.

O trăsătură specifică persoanelor hipersensibile este atenția la detalii. Se poate spune că hipersensibilii sunt niște obeservatori înăscuți. Lor le vine natural să corecteze greșeli gramaticale, să citească un e-mail de 10 ori înainte de a-l trimite, sau să știe toate obiceiurile celor din jur. Această trăsătură de caracter poate fi extrem de folositoare, mai ales pe plan profesional, dar pe plan personal poate deveni neplăcută pentru cei din jur.

6. Ești mereu amabil cu cei din jur.

Dacă ți se spune des că ești o persoană extrem de amabilă și politicoasă, dacă nu întârzii niciodată și te porți mereu frumos cu cei din jur sunt șanse mari să ai o personalitate hipersensibilă. Acest tip de comportament este extrem de benefic atunci când vrei să dezvolți relații bune cu cei din jur. Partea mai puțin bună este că atunci când cei din jur se comportă neplăcut, acest lucru de afectează foarte tare.

7. Îți place să rezolvi probleme.

Atenția la detalii, dorința de a face totul perfect, și ușurința cu care se dedică unui lucru sunt doar câteva dintre calitățile care fac ca hipersensibilii să fie extrem de buni la rezolvarea problemelor de orice fel.

8. Te pot enerva lucruri minore.

Te deranjează felul în care mestecă guma colegul tău sau felul în care respiră persoana care stă lângă tine la cinema? Ți se întâmplă să fii singura care observă aceste lucruri? Atunci cu siguranță ești o persoană hipersensibilă. Persoanele hipersensibile sunt foarte afectate de zgomotele repetitive și de haosul din jur.

9. Consumi foarte multe șervețele.

Plângi la finalul filmelor de desene animate? Consumi o cutie de șervețele atunci când ai o mică neînțelegere cu partenerul de viață? Aceasta este încă o trăsătură tipică persoanelor hipersensibile.

10. Preferi activitățile solitare.

Dacă alegi să alergi prin parc în loc să mergi la sală, sau te joci pe calculator în loc să ieși în oraș înseamnă că ești o persoană predominant introvertită. Pentru a evita privirile celorlalți, criticile, sau judecata de orice fel, hipersensibilii vor prefera activitățile solitare în locul celor de grup.